כשם שלא ניתן לתת דירוג מוחלט למאכלי בני האדם, אלא הדבר תלוי בגודלו משקלו בריאתו והגנטיקה שלו ועוד, כמו"כ הוא המצב בכלבים, אך לפני שנרוץ לדיאטנית לכלבים ננסה במאמר הבא לתת קצת קווים כללים לבחירת המזון המתאים לכלבנו.
הדירוג לאוכל לכלבים הנחשב בעולם הוא של מייק סגמן באתר דוג פוד אדוייסור, האתר הוא ללא מטרת רווח, וע"פ הידוע אינו מוטה ואינו בעל אינטרס משום צד.
מה שעורר את מייק סגמן לבניית האתר ופרסומו הוא האירוע הטרגי של מות כלבתו בעקבות אכילת מזון שהכיל גלוטן פגום, לאחר שהתגבר על הדיכאון בו שקע, קבע עיסוקו במחקר על הפיקוח בחברות המזון לחיות מחמד, ממצאיו היו מדאיגים מאד, שכן גילה שכמעט לא חלים כללי דיווח על החברות על הצהרת מרכיבי המזון, מה שגורם שהרבה מחומרי הגלם מיובאים ממדינות עולם שלישי עם פיקוח ירוד מאד.
במאמר זה לא דבקנו בדברי סגמן אלא נתנו בכללות את הקווים שנראים המרכזיים והמוסכמים.
כל כלב שונה הוא מחברו
ראשית כדי לדעת מה לבחור יש לדעת מה מטרתנו, מטרתנו שהכלב יאכל בהנאה ושאוכל יהיה מזין ויצא בלא הרגשת אי נוחות, ולא יגרום לתופעות לוואי ככאבי בטן שלשולים הקאות נשירה ואלרגיות וכו'.
לכן הניסוי והטעיה הוא הדרך המוצלחת ביותר לבחור בין המוצרים הטובים, שכן אין כלל אחד שיתאים לכולם, יש מאכלים שיתאימו לכלב אחד ויפגעו בכלב שני ולכן אין להכריע ע"י המלצות בלבד [בין של חברינו בין של וטרינרים].
איך לזהות מה הם המרכיבים באריזה
החוק מחייב לכתוב את מרכיבי המזון בסדר יורד, מהמרכיב בעל הכמות המרובה ביותר במזון למרכיב בעל הכמות הפחותה יותר במזון [כשם שהחוק מחייב במזונות של בני האדם].
יש לתת הדעת שפעמים מחלקים מוצר אחד לכמה מרכיבים אך כשנחברם יחד נמצא שהם בעלי הכמות הגדולה ביותר, הפרדת הרחיבים נעשות באופן מכוון כדי להסתיר שהרכיב שאינו איכותי הוא בכמות גבוהה, כגון ברכיב התירס אפשר שיפרידו אותו לתירס, גלוטן תירס וקמח תירס וכו'.
כמו"כ המותגים האיכותיים מתחייבים לשימוש בחומרי גלם מקומיים בלבד.
יש עדיפות להסתכל ברשימת הרכיבים הכתובים במקור באנגלית ולא בעברית, התרגום לפעמים אינו מדויק, ולדוג' תחת הרכיב הלא איכותי 'קמח עוף' הכתוב באנגלית, פעמים שייכתב בתור הרכיב האיכותי 'עוף' בתרגום לעברית.
מה הרכיבים המומלצים
חלבון
כדיי שיחשב המזון לאיכותי מאד, הרכיב הראשון יהיה בשר או דגים מן החי, לרוב בשר טרי או דג טרי שלא עבר עיבוד למעט הוצאת העצמות, לרוב ימצא במזון 'אולטרה פרימיום', אך לפעמים נמצא גם בסופר פרימיום, מ"מ בשר ודגים טריים הוא המומלץ ביותר שישמש ראשון ברשימה.
לאחר מכן הבשר והדגים המיובשים לאחר מכן קמח בשר ודגים, ולבסוף קמח מתוצרי לוואי מבשר ודגים שעדיף להימנע מהם בכלל או למעט כמה שאפשר.
פחמימות וסיבים
המרכיב הטוב ביותר בקטגוריה זאת הוא השיבולת שועל הנחשב למקור מזון מצוין לכלבים, האורז הוא נחשב פחות איכותי אך מ"מ בעל מעלות משלו, עדיף אורז מלא או חום.
מקור החיטה הוא פחות איכותי ויש למעט בו, כמו"כ הסויה, התירס על כל מרכיביו נחשב למזון שצריך להימנע ממנו ולמעט כמה שאפשר.
התאמה לכלב
כמובן שיש להתאים לגודל הכלב משקלו וגזעו, לרוב אפשר למצוא מזון ברמת 'סופר פרימיום' איכותיים מאד שההפרש במחיר בינו למזון ה'אולטרה פרימיום' אינו משתלם, רק יש להשתדל שהרכיב הראשון יהיה בשר טרי או דגים טריים והאחרון הוא מבעלי הפחמימות הדגנים והתירס כנ"ל.
כמובן לאחר שבחרנו המזון יש לשים לב איך מגיב הכלב, האם יש תופעות לוואי וכדומה, ורק בהעדרם יש להחליט לקביעת סוג מזון זה [פעמים שלוקח קצת זמן התרגלות למזון החדש ולכן יש לתת זמן קצר לניסיון].
כלב בעל אלרגיות או מחלות יש להתייעץ עם הווטרינר על מאכלים מסוימים.